Monday, March 05, 2007

Una palmera d’un client va resultar infectada pel morrut, es va avisar a Sanitat Vegetal i van venir a tallar l’exemplar afectat. La feina va ser realitzada per sis operaris en mig matí de feina.
D’aquesta tasca m’he dut dues sorpreses. La primera que al client li van dir “que sort que ho havien fet aquell dia, ja que era el darrer en que tallaven palmeres infectades”, per què?, la resposta va ser “S’acabat el pressupost”.
Aleshores, és o no és una plaga? Que vol dir “s’acabat el pressupost”? i les palmeres que esdevinguin infectades a partir d’ara? Propagaran l’insecte a les altres fins que hi torni a haver pressupost? Ho deixarà l’Administració en mans del pressupost del propietari de la palmera? Doncs sort que no és la grip aviar!!

La segona va ser que al dia següent alguns morruts van volar directes cap a la palmera tallada, suposo que del tronc tallat els atreia l’olor de saba fresca. El propietari de la palmera en va poder capturar dos exemplars, els va posar en un pot de vidre (vius) i em va dir que els passes a buscar. En el pot de vidre van aparèixer tot un polsim de color marró fosc, eren com granets d’una desena part de mil•límetre de grandària, en la primera ullada a través del vidre vaig pensar que eren deposicions del morrut, però més tard, i analitzant el contingut amb lupa vaig veure que aquells microgrànuls es movien, allò eren cents de morruts en miniatura, no tenien la forma de l’adult, però eren força semblants, penso que d’això n’hi diuen nimfes. D’aquí el que em sobta és que sempre havia llegit que les femelles del morrut dipositaven els ous a les fulles o ferides de les palmeres, i aquí hi va haver un veritable part de nimfes vives. La meva pregunta és: Té el morrut dues formes diferents de propagar-se, com ho fa també el pugó? Una posant ous i l’altra parint nimfes vives, potser de forma partenogènica? O potser s’ha suposat allò dels ous i aquestes nimfes acaben sent les larves que perforen la palmera fins la seva mort?

També vull constatar que el morrut és un excel·lent volador, sota els elitres disposa d'unes ales plegades sobre sí mateixes que quan les desplega li permeten fer vols bastant ràpids. El sistema del morrut és diferent al de la marieta, que aixeca els elitres per volar, però alhora aquests mateixos li resten aerodinàmica, en el cas del morrut els elitres no s'aixequen i les ales són proporcionalment més grans que en la marieta. Permetent-li un radi de colonització bastant gran.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home